fredag 2. august 2019

Alpenes flotteste fjellturer. 7 fine turer i Dolomittene

7 fantastiske fotturer i Dolomittene.

Dolomittene har alt fra steile klatreruter som gir den mest arm og nervesterke gode utfordringer til vandreruter tilrettelagt for bevegelseshemmede. I mellom disse finnes et enormt stinett for alle som liker å utforske bratt lende.
Naturen er storslått vakker og annerledes enn resten av alpene med sine grupper av fjell som popper opp som bratte vegger ofte flat på toppen. De spesielle formasjonene skyldes det harde kalkbergarten dolomitt som er gamle korallrev som har tålt erosjon bedre enn  de omkringliggende områdene. Denne spesielle geologien har gitt opphavet til en av de mest kjente fjellvegger i alpene Tre cime i Lavaredo.
Det meste av de fine områdene er lett tilgjengelig på gode stier, veier og tråkk. De fleste rutene har også en rifugio, en fjellhytte der det serveres mat og drikke, de store tilbyr overnatting.
Klimaet er behagelig på sommeren, men i høyden er det store temperturvariasjoner. Der temperaturen fort faller under 10 grader midt på sommeren. Det kan være lurt å ha med en dynejakke i sekken. Skoggrensen ligger på vel 2000 moh. Svært frodig flora og fauna i skogen der stiene har jordbunn, stein og grus over tregrensa. Behagelig lite insekter som stikker eller er til sjenanse
Mange av turene starter fra fjellpass på rundt 2000 moh. som er tilgjengelig fra bil eller buss. Eller ved å ta heis opp, noe som er dyrt også her. Er du sprek kan du gå hele veien fra hotellet. Vi valgte å spare på kreftene ved å å kjøre opp til fjellpassene og starte turene derfra.Utgangspunkt fra Cortina som ligger fint til i det vakreste turområdet. Selve byen er svindyr og kjedelig med sine overprisede restauranter og hoteller. Byen er Italiensk språklig og kulturelt.
Utgangspunkt fra Val Gardena, som er en vakker dal med sine tre små byer der Ortisei er en sukkertøy by. Og ST. christina kjent som målområdet for det kjente utforløypa i Val gardena Sessolungo. Og Selva som ligger øverst og tettest på de høyeste tindene. Grøden som dalen heter på tysk ligger i den tyskspråklige delen av Dolomittene. Litt bedre organisering og konformt på tysk side enn de mer sprudlende og ustrukturerte italienerne. Italia overtok den nordlige delen av Dolomittene fra Østerrike/Ungaren etter freden 1918. Selv i dag 100 år etter, er det lett å merke forskjellen.     


                    Lago Sorapis
Lago Sorapis 

Utgangspunkt: kjør 20 min østover fra Cortina til like over Passe tre Croci. Parkering langs veien, kan være mye folk i høysesongen.
Følg sti 215 på denne varianten. Merk det finnes flere andre ruter.  Dette er den letteste og korteste. Rutene er godt merket med røde og hvite merking eller skilt.
Turen tar 5-6 timer med fotografering. Lett terreng med noen eksponerte punkter. Disse er sikret med wire. (Via ferata). Hele turen foregår under skoggrensen.  Sorapis er et brevann med svært klare farger og høy wow faktor. Vannet er godt besøkt, men ikke så mye at det ble plagsomt. Høy selfie faktor rundt vannet. Fjellhytten Vandelli ligger like ved vannet der kan du få litt mat og drikke. Vi prøvde pastaen uten å bli imponert.

Tilrettelagt friluftsliv på Italiensk, strekkmetall trapp i kneika.


                              Via ferata

        Det finnes mange måter å beskytte seg mot solen på.
Iskaldt fjellvannNB. Bildene har ikke vært fargemanipulert på noe vis og er tatt med Sony rx 100 II kamera


Tre cimes i Lavaredo,  rundt de tre klipper.
Turen starter en halvtime nord øst for Cortina. Ved sjøen Misurina tar du av på den private veien, merket S1 til Rifigio Auronzo, betaler 30eu for tilgangen. Parker ved Rifugen Auronzo som ligger på 2320moh. Der er det godt med parkering og folk. En av de mest populære turene i Dolomittene. Mye folk som ønsker å se den ikoniske klippeveggen Tre cimes som er av av de mest kjente i alpene. De fleste nøyer seg likevel med kvarterunden og snur ved Lavaredo passet. I starten går du i kø men løser seg opp ganske raskt. 

Rundturen er i sin helhet over tregrensen er 10 km og tar ca 4-5 timer  og er lett å gå tross høyden. Du passerer 2 fjellhytter på veien der du får kjøpt mat og drikke. Følg sti 101 og når du runder over til sti 105. En fantastisk flott tur i nydelig høyfjellsterreng. Husk varme og vindtette klær i høyden.
Lavaredo passet. Menneskets behov for å sette spor.


   Lavaredo passet Fra rif. Locatelli ser man den flotte fjellsiden Tre cimes


              Ved slutten på rundturen ligger det flere vann. 


                                            


                                      Rutene er godt merket til hyttene.
                   Vi gikk turene med litt solide terrengløpesko


Lago Federa
En drømmetur i nydelig skogsterreng. Turen starter i Palestra roccia,  En kjøretur på  20 min sør vest fra Cortina mot passe Giao. Parker langs veien og følg skiltene merket 437 og senere 434 til Rifugio Croda eller Lago Federa.  Ruten er 8 km og beregn 4-5 timer i rolig tempo. Turen går i fantastisk flott skogsterreng, frodig områder med flotte stier. Ruten har noe stigning men ingen problem om du har litt trening fra før. Området rundt fjellhytten Croda er godt besøkt, da den er et knutepunkt for godt besøkte stier fra sentrale deler av Cortina. Noen av disse er også tilrettelagt for sykling, men ikke vår sti.
                                                         Flott utsikt over Cortina på veien.
                      

Utmarksgjerde på 2000moh. Husdyrene som går fritt i høyden passes på av gjetere.    Det er mulig å få seg vann underveis


   Rifugioen Croda ligger flott til ved enden av vannet.
Terrengløpet Lavaredo ultra trail LUT blir arrangert siste helga i juni. Lengste distanse 120 km


  Badetemperaturen er friske 14-15 grader.Denne sosiale karen holdt til ved Rif. Croda
Fine bademuligheter langs Federa sjøen

Litt bratt noen steder


Rundtur Nuvolau via Rif. Averau
En flott og variert rundtur i variert skogsterreng og områder av høyfjell
Turen starter fra Passe Giau som ligger ca 20 km sør vest for Cortina. Det er greit å parkere langs veien på fjellpasset like ved Rif. Giau 2236moh. På turen kan du se noen flotte områder som Di Rozes et dominerende fjellmassiv og et mindre karakteristisk som heter Cinque torri. de fem tårn. Løypa går i skoggrensen og varier mellom skogsterreng og fjellterreng. På veien passere du noen av d e fineste fjellhyttene i området. Anbefaler Rif. Scoiattoli der de serverer nydelig mat på hvite duker og har Dolomittene største utvalg av sprudlevann. Her kan du se klippen Cinque torres mens du nyter livet i Dolomittene. Rif. Averau ligger litt lenger opp på et på et fjellpass og byr på nydelig utsikt utover dalen. Rundturen er 9 km og tar 3-4 timer, den er lett å gå selv om det er noen kneiker og litt ur. Turen er et must om du er i området. Det er mulig å variere lengden på turen ved å gjøre andre rutevalg eller evnt. ta noen heiser.
Starten i Passo Giau med rif Giau her finner du parkering.

Endel ur i starten av rundturen.

Litt bratt noen steder.


Litt bratt og luftig andre plasser


Her ser vi opp mot klippen Cinque torres 

        Cinque torres og Rif. Scoiattoli

Cinque torres, de fem tårn ser du først når du er oppe på kanten.

Rif. Scoiattoli der de serverer nydelig mat på hvite duker og har Dolomittene største utvalg av sprudlevann


   
 Klippen Cinque torres er et svært populær turmål for mange. Heisen bringer folk opp, men de fleste er fornøyd med å rusle litt rundt på toppen før de tar heisen ned igjen.Rif. Averau ligger fantastisk til på et luftig fjellpass og byr på nydelig utsikt utover dalen og fjellet Averau 2647moh bak.
Sein vår i Dolomittene i år.  Det kom 1 meter snø her i starten av juni. bildet er fra 1 juli.


Rundtur på Faloria


En flott liten lokal rundtur som passer for de som bor i Cortina og ønsker seg en rolig start. Ta Faloria heisen opp(koster 20 eu) og gå opp en liten alpin bakke til du kommer til starten på rute 223 som begynner fra øvre heisstasjon. Etter 2,5 km vender du rundt og tar rute 213 tilbake. De to stiene ligger så nære hverandre at de kan sees hele veien. Ruten tar bare 1-2 timer og er ca 4-5 km. Den gir deg flott utsikt over Cortina og Monte Christall og byr på lett terreng og fine panoramaer. Det er lett område med relativt lite folk tiltross for nærheten til Cortina. Her kan du rusle rundt nesten alene. Litt av forklaringen er at området er østvendt og blir seint bart.Runden vår er den blå streken. Det er også mulig å gå videre herfra til Lago Sorapis


 Utsikten over Cortina fra toppstasjonen på Faloria


         Denne vakre blomsten kalles for "alpesøte" og er bare en av mange blomstene i Dolomittene.    Monte Christallo                                  Fottur i Dolomittene er en fantastisk fin familieferie

                          Monte Cristallo beundres

Refugio Faloria

 Heisanleggene i Dolomittene ligger aldri langt unna.

           

Også denne ruten har en Rifugio eller en fjellhytte Faloria med meget god pasta og is. Utgangspunkt Val Gardena: 

Tur til Rifugio Stevia
Turen starter rett fra Selva og tar ca 4-5 timer, en stigning på 800 høydemeter og gir noen bratte partier. Har du gått litt i fjellet fra før skulle dette ikke være noen problem. Vår 12 åring fikset den fint. Følg rute 17a opp på fjellet der den skifter navn til rute 17 som går helt frem til hytta. Turen starter i skogen men ender på høyfjellet der været skifter fort. Fra Stevia hytten kan man velge flere alternativer ned. Vi valgte rute 17 som går i en liten sløyfe og passerer Rifugio Juac og ender opp i Selva. En nydelig spektakulær tur med flott utsikt, spennende natur og god mat på Stevia hytta og den nydelig Juac hytten som ligger på slutten, litt nede i skogen. 
Godt å hvile slitne bein på naturlige benker
Selva i bakgrunnenOppe til høyre i bildet vises Stevia hytten.

Flott utsikt fra Stevia hytten.
 Disse ville gjerne dele matpakken med oss. Sassulongo i bakgrunnen


Fikk servert utmerket eplekake på Stevia hytten.
Takene tekkes med trebiter
Juac hytten ligger flott til nede i skogen og kan være et fint alternativ å bare gå opp fra Selva til hytten for en rolig tur.
 Gardenadalen er kjent for sine mange treskjærere.

Giro Sasso lungo. Tur rundt Sasso lungo
Sasso lungo er en gruppe fjell som vises godt fra Gardenadalen.  Turen relativt lang, 23 km tilbake til Selva. Men ikke fortvil, ruten følger stort sett en god grusvei og har totalt 400 meter nedoverbakke og er ikke så tung som lengden kunne antyde. Turen er starter ved Passo Sella på 2160 moh, følg rute 557 til Rif. Sasso platte så rute 9 til den fantasisk rif Zallinger, følg derettet rute 531 noen kilometer og rute 30 til Monte de Pana. Her kan du ta stolheisen ned til St Christina og taxi hjem, men jeg anbefaler på det sterkeste å gå den siste biten for å oppleve utforløypa Sasso longo.  Sti 30b passerer like under målseilet til utforløypa i Val Garden der Aksel Lund Svindal har 6 seire. Bare det å se hvor bratte de kjører er verdt turen alene. Du kan også gjøre turen kortere ved å velge en rute som går tetter inntil massivet på vestsiden og fullføre runden helt tilbake til Cella passet.
Samt mulig å ta telefonboksheisen, Cabinovia Sessolungo opp fra Sella passet til Rif Tony Demetz på 3000 moh og krysse Sassomassivet. 


Heisen fra Sella passet bringer deg rett opp i Sasso massivet.Ved Passo Sella møtes ulike brukergrupper av området. Val Gardene er et eldorado også for syklister. Cella rondo er en sykkelklassiker.
Lett og fint terreng å rusle rundt Sørsiden av Sasso platto
 Reklame for en av rifugene som der er mange av på rundturen.Dolomittene har en spennende geologi som består av gamle korallrev.En av 5-6 rifuger på veien.

Rifugen Sasso Platto kan skimtes  fremme til høyre.

Tyskitalienerne har vært flinke til å kombinere tradisjonelt dyrehold med moderne ski og fotturister.

 Ved Zallinger møtes syklister og gående, de fleste plasser er det egne sykkelstier slik at det ikke oppstår brukerkonflikter. rif Zallinger tilbyr overnatting til 1000 pp inkl. halvpensjon.

 Muligens Dolomittenes beste pasta får du på rif Zallinger 

 


Det er svært populært med elsykkel i Val Gardena


Du må finne deg i å dele opplevelsene med andre turglade mennesker på denne rundturen.


 Tufaene eller spirene på sassulongo kalles for de fem fingre, eller Cinque dita

I Monte de Pana ligger anlegget for de nordiske skigrener. 


                             Avslutningen på utforløypa i Val GardenaMellom St Christina og Selva ligger Fiscbourg slott eller som det heter på Italiensk Gardena. Slottet er i privat eie og ikke åpent for publikum.
Søkeord. trekking fottur  tur  alpene gåtur fjelltur 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar