onsdag 23. oktober 2013

Test av hodelykter og sykkellykter 2014


                        Test av hodelykter og sykkellykter 2014Bare for å gjøre det helt tindrende klart i starten, disse lyktene er kraftige, så kraftige at de leverer sterkere lys enn familiebilen din med 4x zenon.  

Årets nyheter på hodelyktsiden er mer preget av evolusjon enn revolusjon. Det er videreutvikling av selve lysdiodene som gir mere lys for hvert år. Årets lykter er videreutvikling av fjorårets med dioder som avgir flere lumen eller mer lys.
OBS. OBS. Mange produsenter oppgir teoretiske lumen d.v.s. max lys under ideelle forhold uten omtanke til varmetap, spenningstap og spenningforsyningsgraden osv. I praksis blir det faktiske lyset kanskje ikke engang halvparten av det oppgitte lumennivået.
Måling av lys er ikke standardisert så det er i praksis opp til produsenten eller salgsapparatet og oppgi lysstyrken. Den eneste lykten i denne testen som er målt av en objektiv part er Lupine Betty. Den ble målt til vel 4000 lumen av MTBR.
Polar oppgir rause 7000 lumen på sin lykt.  En sammenligning mellom Polar og Lupine viser en overveldende forskjellen i lys fra målte 4000 lumen og ned til Polar sitt lys oppgitt til 7000 lumen.Fra venstre brigt as day 6000,  Full-beam 5000, Lupine Betty 4500 og Polar 7000.


Moonlights. Bright as day. 6000
En monsterlykt.
Lykten leverer en kaskade av lys, både i lengden og bredden. Karakteristikken på lyset er mye, langt og sterkt uten tydelig overgang mellom strølys og langlys som de fleste andre lyktene har. 
I bruk er lysmengden mer en tilstrekkelig for vanlig sykling og DH. Ved skikjøring på store åpne flater kommer lykten til sin rett, ellers må den dimmes godt ned. På ski har det enorme lyset sine fordeler med at lyset skiller pudder fra skare og får frem kontraster selv på lyse dager med flatt lys.
Når det kommer til brukervennlighet så legger lyktens størrelse klare begrensinger. Den er for stor for å ha i hode festet under aktivitet som ski og jogging. Den tar opp anselig plass i sekken og på sykkelstyret. Strømbehovet er stort og batteriet er digert. Du bør ha en jakke med store lommer for å få plass til batteripakken. Montert på hjelm og sykkelstyre fungerte imidlertid BAD 6000 fint.
Lyktens 5 lysnivåer reguleres av en stor bryter bak på lyktehodet som er lett å betjene med hansker. Det er ikke noen indikator på hvor du er i lysmenyen eller hvor mye kapasitet du har igjen på batteriet. Den har en nød-funksjon som setter ned effekten slik at brukeren har 20 min med redusert lys før batteriet er helt tømt.
Lykta har innebygget kjøling i form av elektronisk styrt vifte. Lyktehodet har lufthull for å slippe ut varmlufta og dermed kan elementene slippes inn. Produsenten sier at elektronikken er beskyttet mot snø og vann. Jeg har ikke prøvd den pakket med snø , men i regn har den fungert fint under testperioden.
Lyktens store fordel er lysmengden som er helt enorm, en kaskade av lys. 
Ikke akkurat måneskinn.
Vekt: lyktehode 250 gram, batteri 900 gr.
BAD 6000 pris 4900
Lysstyrke
Bruker-vennlighet
Pris
6
3
3


                    Polar 7000           Lupine                                  Full-beam                  Bright as day 6000


Full-beam Night-nemesis, Nightfire x 12:
Oppgir 5100 lumen
En svært sterk lykt som sender ut en kraftig lyskjegle med jevn og god spredning uten overganger eller skyggesoner. Den lyser kanskje ikke like langt som de andre to, men lyser like brett som BAD. Lyset til full-beam har en et kaldt, blålig skjær som gir andre kontraster spesielt på snø. Nattens nemesis har en programmerbar bryter, men har som utgangspunkt tre stillinger som er lett å finne utfra hvor lenge du holder inne knappen. Du får ingen hint om hvor mye batterikapasietet du har tilgjengelig underveis.
Lykten er en ren sykkellykt som bare leveres med styrefeste. Den har hele tolv lysdioder, pent satt sammen i en avlang sylinder der dioden står i fire høyder. Diameteren er testens minste med 4, cm, lengden er 8 cm, litt lengere enn BAD. Lyktehuset virker svært solid, frest ut av ett stykke metall. Batteripakken er kun surret inn i krympeplast og er neppe vanntett. Batteriet er kvadratisk og vanskelig å feste til rammen med den medfølgende vesken. Lyktehodet leveres med et svært solid feste og sitter godt fast på sykkelstyret selv på vaskebrett DH.
Solide ledninger følger med lykten, som skrues fast i lyktehuset, men som sitter dårlig i en tradisjonell kontakt på batteri-siden. Denne faller lett ut og bør forbedres.
Vekt: lyktehode 300 gr, batteri 390 gr.
Full-beam Night-nemesis, Nightfire x 12, pris 6900 kroner

Lysstyrke
Bruker-
vennlighet
Pris
5

4
2


Lupine. Betty R4500.
En meget sterk lykt.
Denne lykten har all det lyset du trenger til alle typer utendørs aktiviteter. Også denne gruser billysene dine med god margin. Du blir ikke særlig populær med denne på full guffe rundt i lysløypa. I sammenligningen av lyset mellom Bettyen og BAD er det en knapp forskjell i favør BAD lykta, litt i bredden og lengden, men mindre enn fjorårets test viste.
Lupine sin sterkeste lykt, leveres i år med 4500 lumen. Den er utstyrt med siste generasjons dioder fra Creed som gir 25% mer lys.
Bettyen levers med et godt hodefeste, men til sykkel og hjelm derimot må du betale ekstra og det for en lykt til nærmere 8000 kroner.  Selve lyktehodet er betydelig kortere har og et noe mindre batteri enn konkurrenten dog fremdeles med 2 t levetid på maks styrke mot 1,5 t på BAD. Lykten kommuniserer restspenning ved ulike farger i betjeningspanelet og på en egen indikator på batteriet. Den viser også hvor du befinner deg i lysmenyen ved hjelp av små dioder foran bryteren.
Vekt: lyktehode 150 gram, batteri 600 gr.
Lupine Betty, pris 7900 kroner


Lysstyrke
Bruker-
vennlighet
Pris
5

5
2
Mye lys krever stor batterikapasitet. BAD Lupine, Full-beam og Polar 7000.

Polar 7000

Dette er en lykt som henvender seg til de som ønsker en billig å bra lykt. Enkel og grei. Den oppgis til 7000 lumen noen som er en betydelig overdrivelse sammenlignet med Bettyen som er målt til 4090 lumen. Så lenge det ikke finnes standardiserte målemetoder for lysmåling er det fritt frem for å ta godt i når du annonserer. Lumen selger, så her er det viktig at man er våken og ikke lar seg lede av fantastiske lystall for gode til å være sann.

Lyset til Polar 7000 er greit, men med store overganger og skyggepartier. Lengden og bredden på lyset er i en helt annen klasse enn resten av testen. Lyktehodet er stort og fungerer best på hjelm eller styre. Den er bygget på 7 cree dioder som hver kan lever 1100 lumen, men lyset er bare halve av det som de andre store leverer.  Lykten har en bryter bak på lyktehodet. Den er stor, lett å betjene og har innebygget lys som viser batteri statusen. Batteriet er svært lite, lett å montere og putte i lommen, men har begrenset kapasitet.
Selges av Bikeshop  til 1299 kroner, sett på ebay til 300 kroner.
Vekt lyktehode: 300gr, batteri: 250 gram.

Lysstyrke
Bruker-
vennlighet
Pris
2

3
5


Magicshine mj 872, 1600 lumen
En vanlig hodelykt.
Denne lykten er tatt med for å vise utviklingen av hodelykter I løpet av de fire siste årene. Bredt og bra lys. God byggekvalitet, meget gode kontakter, liten og lett å bringe med i sekken. Enkle og gode fester til sykkelstyret ved hjelp av en o-ring. God regulering av lysstyrke.
Enkelt hodefeste.
Vekt: lyktehode 110 gram, batteri 300 gr.
Pris 699

Lysstyrke
Bruker-
vennlighet
Pris
2

4
5


                                                 Bright as day 6000


                                              Full-beam Night-nemesis, Nightfire x 12:                                  Lupine. Betty R4500.

                                              Polar 7000Alle lyktene på samtidig 20 000 lumen
Markedets sterkeste lys montert på sykkel eller som hodelykt heter Bright as day 6000. (BAD) Lupine Betty og Fulle beam er en mere praktiske lykter med sin nette størrelse og som følger konkurenten til døra på lysstyrken, men de koster like mye som en måneds leie av hybel i Oslo, 7-8000 kroner. Forbukeralternativet Polar 7000 leverer bra med lys, men blir en junior opp i mot verdens kraftigste hodelykter. Valget er ditt.

Det er benyttet speilrefleks-kamera på stativ med fast lukker og blender på alle lysbildene alt innefor en tidsramme på 20 min..


13 kommentarer:

 1. Er også mye lykter på ebay der en kan få lykter på 4000 lumen (teoretiske da) til under 200 kr som man får tak i ekstra batteri til. Har bestilt og venter i spenning på hvordan 4000 teoretiske lumen blir sammenlignet med magicshine 1200 lumen jeg betalte 700-800 for.. Hehe. Bra test da så takk for den!

  -Bjørnar

  SvarSlett
 2. Interessante tester dette. Har fulgt med i alle år, og det er flott å få en sammenligning ettervert som utviklingen går fremover. G-max selger nå en lykt de kaller Inton 4000, som ser ut som en forstørret versjon av MS lykta du har tatt med her, og til drøyt 1500,- kr. KUnne vært spennende å sett den i en sammenligningstest. Prøvde den i butikken, og blei ikke særlig imponert, men har jo ikke hatt kontroll på ladestatus til batteri osv.

  Mvh Helge

  SvarSlett
 3. Har nå vært igjennom alt mulig driiit fra xxl og gsport de siste årene. 299 399 og 599 har jeg brukt når jeg har handlet lykt får prøve magicshine denne gangen.

  SvarSlett
 4. Veldig bra tester - også denne. Har bestilt denne på ebay til kr. 260,- + evt. moms/toll, osv.: SKYRAY 9000lm 7x CREE XM-L T6 LED Light. Begynner nå å lure på hva jeg skal med 9000 lumen når jeg ser kraften i de sterkeste i testen her... Jeg får se, men det blir vel trolig langt i overkant av hva jeg trenger i skogen på ski. Fortsett med disse testene - helt topp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du blir fonøyd i forhold til pris men skuffet i forhold lyskvalitet,egen erfaring.;-)

   Slett
 5. "Deal Xtreme og Ebay lumens"med xml dioder , kan deles på tre, så har du kanskje reell lysstyrke.

  SvarSlett
 6. Det nevnes ikke at BAD har et dårlig feste, som blir perfekt hvis du monterer ditt gamle Silvafeste, noe som ikke bør forekomme på ei lykt til 5000,-. Har brukt den på flere turer og har ikke merket tyngden en eneste gang under nedkjøringene(frikjøring ski). Batteriet ligger i lokklommen på skredsekken og det fungerer fint. Bruker den også i dagslys nå hvor det er lite lys og får bedre kontraster(nord norge). Hittil er jeg mer enn fornøyd, men da etter ombygging!

  SvarSlett
 7. Flott at det er kreative hodelyktkunder som forbedrer et allerede godt produkt. For oss er det et rimelig krav at en lykt til mange tusen kroner er et komplett produkt rett ut av esken: Dette er forutsetningen for vår lille lyktetest.

  SvarSlett
 8. Den lykta jeg bestilte til kr. 260, - fra Ebay med 9000 lumen, fikk jeg aldri. Pengene returnert av PayPal, og selger kastet ut av Ebay. Kjeltringer der også åpenbart… Tror jeg kjøper en Lupine Piko m 1200 lumen til langrenn. Da skulle jeg vel bli forøyd tror jeg ��

  SvarSlett
 9. Gjorde samme tabbe som "anonym", men reagerte ikke i tide (3 uker fra man rapporterer problemet første gang) for å få pengene refundert av Ebay.
  Ikke noe jeg er særlig stolt av, men skriver her for å advare andre mot å gå i samme fella.

  SvarSlett
 10. Har handlet lykter i to omganger på Ebay nå nettopp. Først en Solar Storm X2 (oppgitt til 5000 Lumen !) til noe under 200 kr. Lett lykt, elendig sikring mot fuktighet, kanskje 5-700 Lumen.Tror den blir ok på skiturer som hodelykt. Så kjøpte jeg en separat batteripakke med fire 26650 batterier med 8000 mah til 22 $ med frakt pluss et 6 x cree lyktehode til rett under 200 kroner med gratis frakt. . Den lyser betraktelig sterkere enn Exposure Maxx D lykta mi som er oppgitt til 1200 Lumen og virker mye bedre bygd enn Solar Storm-en. Tung og sikkert vanskelig å få til å sitte skikkelig på styret, men veldig mye lys for 330 kroner.

  SvarSlett
 11. Hva tenker dere om led lenser? toppmodellen koster ca 1000 kr. Jeg skal på gåturer i skoen men er i tvil om hva slags lykt jeg bør velge

  SvarSlett
 12. Led lenser har fine lykter som H7 til å gå i skog og mark. For aktiviteter med større fart enn jogging blir lyset for svakt. Magicshine sine lykter ligger i samme prisjiktet, men lyser mye bedre, men er større fysisk. Lykke til med lyktekjøpet.

  SvarSlett