lørdag 8. desember 2012

Test av kraftige hodelykter og sykkellykter 2013

Test av kraftige hodelykter og sykkellykter 2013


Ny test av hodelykter her: http://teleskiers.blogspot.no/2013/10/normal-0-21-false-false-false-da-ja-x.html

Dette er en sammenligning av noen av de kraftigste hodelyktene som selges i Norge i dag. Det er kommet nye eller forbedrete lykter i år fra de fleste produsentene. Alle lyktene i årets test har to eller flere lysdidoder og lyser bedre enn de med bare en. Alle har også ekstern batteripakke og passer best for de som aksepterer de bevegelighets begrensninger som ledning ned til lomme eller styre innebærer.
Ny Lupine Betty med 3600 lumen og ikke minst Moonlights 4000 lykt setter en ny standard for lysmengde.
Inntoget av kinalykter for 4 år siden har skjerpet konkurransen. Kineserne gjorde først det de er best på, å kopierte Lupine sin Tesla lykt. Alt ble plagiert, selve hodet og festet med det velkjente og enkle systemet der en o-ring snurres rundt et styre eller hodebranket. Siden den gang har Kineserne laget bedre og bedre lykter til langt lavere pris enn tyskerne og svenskene.
Å sammenligne ulike lykter basert på produsentenes informasjon, er ikke enkelt. Det oppgis ofte en teoretisk lysstyrke I Lumen som adderes med antall dioder. T6 dioden som flere anvender kan teoretisk gi 1100 lumen om det ikke tas hensyn til energitap. (Perpetuum mobile)Om tre eller endog syv T6 dioder koples i lag, gir de ikke 7700 Lumen slik produsenten hevder. En tandem sykkel er ikke dobbelt så rask som en solo sykkel osv.
En ren sammenligning av lys strukturen og lysstyrken er derfor det viktigste testkriteriet. Batteriholdbarhet, ledninger, lader og byggekvalitet vil også bli vektlagt.

Lysbehovet varierer kraftig
Lysbehovet øker med alderen. Øyets evne til å spotte kontraster og skille stein fra tue, synker betydelig når 20 årene er tilbakelagt. Spesielt ved offpiste skikjøring i høy fart som er svært lyskrevende og stiller store krav til både lengde og bredde på lyset. Muligheten til å skille ulike snøtyper, stein og vinkler er svært viktig her. På singeltrack sykling er godt lys også viktig, her kommer vegetasjonen inn, den skaper mye skygger og reflekser, slik at lys fra ulike vinkler kan være løsningen. En lykt på hodet pluss en på styret gir bedre detaljer. For stor spredning med kraftig lys på singeltrack sykkelen kan gi mange reflekser fra gress og grener, på samme måte som langlys i bil i snøvær kan oppleves som forvirrende og blendende.
Øyet tilpasser seg justering av lysmengden svært kjapt. Øyets effektive blender gjør at vi må bruke et kamera på stativ og fast blender for å bedre kunne skille lyktene fra hverandre. Ellers tilpasser øyet seg den nye lykten slik at vi ikke ser noen forskjell.
Hvorfor skal man da bruke masse penger på en dyrere lykt? Selv om øyet tilpasser seg mindre lys så når det maks grense og da er det kun mere lys som hjelper. Vårt poeng er at forskjellen på et lite hakk opp eller ned i lysstyrke ikke oppleves fullt så dramatisk i praksis som på testbildene, siden kameraet på fast eksponering fanger nyanser som øyet raskt tilpasser og venner seg til. 

Lupine Betty R X12
Pris 7690
Lupines toppmodell, forbedret i år med mere lys. Lysstyrken er økt med over 30% fra 2600 til 3600 lumen. Lykten har også fått nye innfestninger og fjernkontroll.
Lupine har vært markedsledende de siste årene på dyre kvalitetslykter. Forsvaret, politi og folk som jobber på mørke steder har vært en naturlig målgruppe, der kvalitet og lysmengde har vært viktigere enn pris.
Bettyen er like solid som før, med gode fleksible ledninger og et relativt langt men smalt batteri, som lar seg putte i lommen eller stripse fast under stanga på sykkelen.
Hodefestet er solid,men må strammes godt  for å holde den store lykten stabil ved for eksempel løping.  Ved bruk av hjelm eller sykkel feste(må bestilles separat) må dette monteres med verktøy. Lykten har en liten bryter og kontakter som er vanskelig å betjene med hansker på, eller i mørket.
Lyset er meget sterkt, en kaskade av lys. Den lyser både bredt og langt.  Lyset er uten de store overgangene mellom bredde og lengde. Bredden er svært god og lengden på lysstrålen holder til det meste. Til off-piste kjøring på store flater og i stor fart, der man orienterer seg mer sideveis enn på sykkel og må planlegge ruten underveis, er det kraftige lyset en stor fordel.

Moonlights brights as day 4000
Kr 3999.
Ambisjonen til gutta på Burfjord sport var å lage verdens kraftigste hodelykt. Et barskt mål, men har de klart det?
Topplykten i Moonligts sin modellserie heter 4000. Dette er en lykt i den store og tunge enden av skalaen, vekt ca 250 gr. Lyktehodet er laget av relativt tynt metall som er ventilert. Ikke kjøleribber som de fleste andre har. Beta versjonen vi prøvde var ikke værsikret, det gjennstår å se hvordan de løser dette. 
Lykten er oppgitt å levere lys i 40 graders spredning jamfør Betty som bare har 26 grader.
Lykten har testens kraftigste lys som leveres uten overganger mellom bredde og lengde. Den lyser like langt som bettyen, men mye kraftigere i nærlyset og atskillige bredere. Den oppgis til 4000 lumen, men sammenlignet med for eksempel bettyen på 3600, mener vi Moonlights lykta må være betydelig underbeskrevet av leverandør. Størrelsen på lykta tilsier en mer permanent montering type styre, hjelm osv. Med hodebåndet blir den for løs og lyktens vekt og størrelse lar seg ikke kontrollere.
Skal du ha den sterkeste hodelykten på markedet i dag så kommer du ikke utenom Moonlights 4000. Gutta fra Burfjord fikk det til, verdens kraftigste hodelykt er utviklet, konstruert og utprøvd i Burfjord!
Lykten skal være klar for salg før jul  og vi vil komme tilbake med en mere utfyllende test av Moonlights 4000 straks den er ute på markedet.

Bikeray RAY-FI 3000 lumen
Pris Kr. 1 295,- 
Tre kraftige CREE XM dioder I et stort hus med stor diameter. Liten lengde og med god balanse. Dette gjør den store lykten behagelig å ha på hodet og den sitter fint på sykkelstyret, festet med en gummi o-ring. Lyset er meget bra, langt og relativt bredt, passer derfor godt til sykling. Lykten leveres med fjernkontroll.
De egenartete kontaktene er krevende å koble i mørket. Batteriet har stor kapasitet, men er alt for stort og klumpete til å kunne oppbevares på sykkelen eller i lommen uten risiko for skade på løperen, eller ved fall av sykkelen. Vrient å skru av lyset.

SKYRAY 5000
Pris kr.400
For oss en ny kina lykt med kjente lysdioder, satt sammen i en trekant inne i  et stort lyktehode med gode kjøle ribber.
Lykten lyser svært godt og langt, men forholdsvis smalt og har en tydelig hotspot som øyet tilpasses slik at strølyset oppfattes som enda svakere enn det i virkeligheten er. Meget tydelig overgang mellom bredde og lengde på lyset.
Tilbehøret er magicshine compatibelt. Lykten er for stor og dårlig balansert som hodelykt og sitter løst på hodet med det spinkle festet som medfølger. Som hjelmlykt fungerer den. Den er også for stor til å holde posisjonen på et XC sykkelstyre. 

Magicshine mj 880 2000 lumen
kr 1499
Den nyeste heter MJ 880 og skal levere 2000 lumen. Eneste lykten i testen med bare to dioder. Lykta er bygget opp av to T6 dioder som sitter vannrett i et kompakt og meget lett hus. Lyset reguleres av to små opplyste trykknapper som sitter oppå lykten, en for oppjustering og en for ned. Enkle men gode kontakter som lett kan settes sammen i mørket.
Den lyser svært godt. kraftig lys i midten, men med noe begrenset spredning. Utmerket lykt for jogging i terrenget. Lyser best i forhold til størrelsen.

BIKERAY III 1300 Lumen CREE-XPG LED
Pris Kr. 730,- 
Bikeray III er en lett og kraftig hodelykt som ligner svært på Magicshine mj 872, med de samme fester, kontakter og batteripakker. Meget prisgunstig.
Lykten lyser godt og er svært hendig I bruk. Lett å ta med, putte i sekken osv. Enkelt å bytte fra sykkel til hjelm eller hodebånd. Det følger med et svært enkelt hodebånd uten toppreim. Fin lysmeny
  
Moonlights bright as day 1000.
Kr 1199
Lillebroren i Moonlight serien fra Burfjord sport, som nå virkelig satser på egenproduserte hodelykter. Denne modellen er en forholdsvis lett lykt med oppgitte 1000 lumen. Egne kontakter og lader, men standard hode og sykkelfeste med en gummi o-ring. Lykten er satt sammen av fire dioder og er relativt liten og nett. Lykten har 4 lysmodus som reguleres fra en stor bryter bak på lykta. Lett å betjene med hansker. Den lyser middels i dette selskapet. Fungerer fint som sykkellykt eller til turlangrenn. Det følger bare med sykkelfeste.
  
Magicshine mj 872. 1600 lumen:
Pris kr 995
Bredt og godt lys. God byggekvalitet, meget gode kontakter, liten og lett å bringe med i sekken. Enkle og gode fester til sykkelstyret ved hjelp av en o-ring. God regulering av lysstyrke.
Enkelt hodefeste. Lykta sitter ikke skikkelig fast på standard hodefeste.

Moonlights brights as day 2000
Kr 2399.
Den mellomste Moonshine lykten, er bygget på samme måten som storebroren, med kjøling under  skallet. En kraftig batteripakke følger med. Ikke ulik Lupines med sin avlange form, inkludert indikator. Den har fire dioder som er godt konstruert slik at lyset faller uten store overganger mellom bredde og lengde. Den er stor ,men den sitter greit i hodebåndet.
Lyset er testen tredje beste, like sterkt som betty 2600.

Lumen: En måleenhet for å beskrive hvor mye lys det er på et avgrenset område. Dette er bare en av mange metoder for å måle ulike aspekter av lys.
Moonlights 4000
 Lupine betty 3600

 Bikeray 3000
 Batteripakken til Bikeray 3000
 Skyray 5000
 Magicshine 872
  Magicshine mj880
 Hjelmfeste som kan klikkes på og av, options til Moonlights passer de fleste med O-ring feste
 Moonlights 1000
Bikeray 1300
 Moonlights 2000


AVSTAND TIL HØYSPENT STOLPEN ER CA 150 METER
 Lupine betty 3600
 Moonlights 4000
 Bikeray 3000
 Skyray 5000
 Magicshine mj880
 Bikeray 1300
 Moonlights 1000
 Magicshine 872
 Moonlights 2000
Lupine betty 2600 2011 modell


Lupine betty
3600
Moon-lights brights as day 4000

BEST LYS
Bikeray RAY-FI 3000 lumen

SKY-RAY 5000

BILLIGST

Magic-shine mj 880 
MINST
BIKERAY III 1300 

Moon-lights bright as day 1000.

Magic-shine mj 872.

Moon
Lights
Brigts as day
2000
LYS
Svært god
Sterkeste lyset, en kaskade av lys
Meget god
Meget god
Meget god
God
God
God
Svært god
BATTERITID
På max
3 timer
*
3
 timer
2 timer
2 timer
3
timer

2 timer
*
LEDNINGER OG KONTAKTER
Meget god
*
Lite god
Meget god
Meget
god
Meget god
Meget god
Meget god
*
BYGGEKVALITET
Proff
kvalitet
*
Meget god
god
Meget
god
Meget
god
Meget
god
god
*
VEKT OG STØRRELSE
180 gr
250 gr
120 gr
210 gr.
90 gr
110 gr
100 gr
110 gr
180 gr
PRIS OG KVALITET
Meget god
*
Meget god
God
Meget god
God
God
God
*
PRIS KONTRA LYS
God
God
Meget god
Svært god
Meget god
God
God
God
Meget god
ANTALL LYSMODUS
4
5
3
3
5
3
4
4
5
TILBEHØR
Hode-bånd
Bil-ladder
Fjern-
kontroll
Hodebånd
Sykkel
feste

Hode-bånd
Bil-ladder
Fjern-
kontroll
Hode-bånd
Sykkel-
feste

Hode-bånd
Hjelm-feste
Sykkel-feste

Hode-bånd
Sykkel-feste
Hjelm-feste

Sykkel-
feste

Hode-bånd
Sykkel-feste
Hjelm-feste

Hodebånd
Sykkel
feste

PASSER TIL
Sykkel
Topptur
slede
Sykkel topptur
slede
Sykkel
topptur
slede
Sykkel
slede
Allsidig
Tur
Jogging
Sykkel

Allsidig
tur
Allsidig
tur
Allsidig tur
Sykkel topptur
slede
KONKLUSJON
En fantastisk bra lykt. Alt for dyr
Verdens sterkeste hodelykt.

Godt lys til en grei pris, litt for stor
Godt lys nesten gratis
Godt lys pakket inn i den minste lykta
Bra lys
Grei lykt til allsidig bruk
Bra lys
Grei lykt til allsidig bruk, noe dyr.
Billig god lykt til folket
Svært kraftig lykt, noe dyr.
Leverandør
forhandler
DSG
Products AS


Burfjord
sport
Eide handel
Inbao retail
group
Ebay.
com
XXL
sport
Inbao retail
group
Burfjord
sport
Eide handel
XXL
sport
Burfjord sport.
Eide handel


*Den testede lykten er en beta utgave

Hvor sterk er disse moderne hodelyktene sammenlignet med f.eksempel en bil. Aktuelt om du sykler med av disse og møter en bil.
 Mercedes e klasse 2006 bi-zenon dvs 4 zenon lykter samtidig
 Moonlights 4000
 Lupine betty 3600
Trustfire 8000, TR-J18 en Kina håndlykt til 250 kr. 


24 kommentarer:

 1. I oppsummeringstabellen din fremhever du Skyray, men i beskrivelsen virker det som at du ikke er like overbevist..(?)

  SvarSlett
 2. Sky ray e offer for mine manglende data kunnskap, får ikke slettet den lyse bakgrunnen.

  SvarSlett
 3. Kjempelys,men tror sammenligningen med mercedes er litt "misvisende".Er hodelykten holdt i samme høyde over bakken som bil lysene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei De er holdt i samme høyde som lysene på bilen, samme avstand og sted slik at sammenligningen blir relevant. Hodelyktene har en mye større spredning fra 40-26 grader enn billyktene, samtidig som bilen har to lykter. Spesielt Moonlights lykten har en nesten utrolig bra spredning og sterkt nærlys. Skuffet over bilen min, men fornøyd med hodelyktene.

   Slett
  2. Sjekk reflektorene på xenon lampene på bilen. Ihvertfall på Audi er det vanlig at det reflekterende belegget på reflektorene for xenon lampa (linselys) blir borte pga kombinasjonen av varme og vanndamp som trenger inn i lykta. Jeg reparerte noen slike nylig (med alu tape som ble polert speilblankt). Tredoblet lysstyrken i forhold til før rep. Dette på en 2005 modell Audi A4. Må nok skru ut lykta for å inspisere reflektorene på xenon lyset.
   Xenon er uansett fullstendig utdatert teknologi vs. moderne LED, underlig hvordan bilindustrien fortsatt kan ta seg overbetalt for slik gammel teknologi.

   Slett
 4. er det TR-J18 på det siste bildet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Det er en Thrustfire lykt modellnavn TR-J18. En svært kraftig lykt som min fru oppdaget her om dagen. Pæren på boden var røket og fruen tok Thrustfire lykten og skulle lyse ned i frysa. Totalt uegnet til innendørs bruk, er konklusjonen hennes på å bli total blendet mellom kjøttdeig og fisk i frysa...

   Slett
  2. takk. haha! det høres bra ut. har tenkt til å bestille den bare av nysgjerrighet.

   Slett
 5. Magicshine mj880 vs Skyray 500.

  1500kr vs 500kr

  Er det noen grunn til at man ikke skal velge Skyray?
  lys-tid er lik, styrken på bilde ser så si lik ut (magicshine virker som den har bitte litt mer spredning)

  SvarSlett
 6. Hovedargumentet mot Skyray er størrelsen. Lengden på lyset SS er vel så lang som MS, men ikke så god spredning, Alle tre diodene på SS er rettet fremover i samme punkt, lyset rundt er strølys. Lupine har tre i hotspotten og resten er spredt. Om du ber om at den sendes som gave får du SS for 350 kroner.

  SvarSlett
 7. Vil mj880 være en bra upgrade fra min nåværende Ledlenser H14? dvs hvis du har testa den før.

  SvarSlett
 8. Hei. Hvilken lykt vil du anbefale til skogskjøring på ski? Maks 1500 kr? Mj880?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja d e min favoritt, kraftig sterk lett og relativ billig. Jeg bruker den på sykkel og som alt mulig lykt. Tar liten plass i sekken og lyser meget bra. Mest lys i forhold til størrelsen. Lykke til. Mvh Thorleif

   Slett
  2. Takk for svar! Da blir det den :-) Bra test!

   Slett
 9. Anbefaler dx.com for kjøp av Kinalyktene som du beskriver.
  NB. Kan ta litt tid før det kommer i posten

  SvarSlett
 10. Det er et godt tips. Min erfaring med Dx.com er at de relativt raske, bruker ca 10 virkedager sender uten påslag for Frakt.

  SvarSlett
 11. Til ski-topptur...; Er det mye å vinne mht bredde på lyset på Moonlights 2000 kontra Mj880 ?

  SvarSlett
 12. Ja, den store forskjellen mellom MS lykta og BAD 2000 er bredden på lysstrålen. BAD har justert de ulike led slik at de sprer lyset bedre, en av fordelene med å benytte mange lysdioder.

  SvarSlett
 13. Hvor kan man få kjøpt go pro adapteret til moonlight? Og hvor mye koster det?

  SvarSlett
 14. http://www.burfjordsport.no/produkt-7-Moonlights_Hjelmfeste

  SvarSlett
 15. Lyser MS mj880 lykta bedre enn bilen?

  SvarSlett
 16. Kjøper stort sett alle mine lykter på ebay og lt-box.com! Har også skaffet meg nyeste modell av mj880 som heter mj880U, og har to stk XML U2 dioder på 2200 lumen!! Vanvittig bra lys!!!

  Mj880U banker nok de fleste biler med halogenlykter, da de "bare" oppererer i sjiktet 1300-1500 lumen pr stk. Mj880 har også et mye hvitere lys, rundt 5000 Kelvin? Mens halogen ligger på "gule" 3200K...
  Den får nok problemer mot xenonlykter, da en 35 watts xenon ligger fra 2700 - 3200 lumen. Men stiller man med to eller flere mj880, så blir vel saken en annen!

  SvarSlett
 17. Hei! Interessant test! Jeg kjører mye hest og vogn (om vinteren slede) på kveldstid, og ofte i skogen. Har en elendig hodelykt, og trenger absolutt å skaffe meg en ny. Hva kan du anbefale? Øvre grense ca kr 1200 - 1500,-. :)

  SvarSlett