onsdag 4. februar 2015

Rengjøring og oppliming av feller til toppturskiene.

Før årets alpetur har jeg faste rutiner på gjennomgang av utstyret. Skifte batteri på sender/mottaker, vaske og impregnere Goretexen, samt gå over sko og bindinger for eventuelt løse skruer. I år var det fellene som trengte en overhaling. Limet begynte å bli skittent og sliten, så de hang mest og slengte under skian. Det er spesielt vårsesongen som sliter på limet, med skitten snø og turer på lyng og stein.
For å fjerne limet bruker jeg en varmluftpistol og en stålsikkel. Et godt arbeidsbord og en skruklemme for å feste fellen hjelper også på. Limet løsner lett ved oppvarming og prosessen er ganske rask. Når fellene er rein legges de med hårsiden mot bordet og påliming av det nye limet kan begynne. Det finnes flere varianter av lim, men jeg foretrekker det som ligger ferdig med papir på begge sidene i en hel skilengde.
Man løsner papiret på den ene siden og begynner å feste det til fellen. Løs gjerne ca 40 cm i slengen og bearbeid det på fellen før du går videre. Det er viktig å holde retningen på limet i forhold til fellen.
Når hele lengden er på kapper man av resten av lengden med lim og snur fellen så papiret kommer ned mot benken og hårsiden av fellen opp. Man tar så en tapetkniv og fjerner overskytende lim langs kanten av fellen.
Når dette er gjordt kan selve limingen begynne. Smørejernet eller strykjernet skal ha en temperatur på mellom 160 og 170 grader. Er ikke temperaturen høy nok vil ikke limet feste seg til fellen. Nå er det bare å begynne å varme i en ende og gradvis løsne papiret. Man merker fort om temperaturen er ok, limet fester seg og papiret løsner lett fra fellen. Når papiret er borte er fellene klar til bruk og holder et par sesonger til.

Klart til operasjon fellerens.

Mange turer har satt sine spor på limet.


Merkbar forskjell

Første felle skinnende ren.

Og hvis noen lurer. Så mye lim er det på to feller.

Klar til nytt lim.

Papiret på ene siden fjernes gradvis mens man påfører limet på fellen.

Limet er nå fast i fellen i hele lengden med papiret på ene siden fortsatt igjen på limet

Fellen snues og overskytende lim på siden av fellen fjernes.

Nå er det klart for oppvarming av limet, 160-170 grader.

Papiret er fjernet og fellene klar for bruk.
God tur.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar