søndag 22. mai 2011

Andersdaltinden den klassiske vårturen


Vårskiturene er i sannhet en delt glede for de sanne skientusiaster, lys hele døgnet. varme gode dager, blått hav, grønne skoger og hvite fjell. Duften av vår og gjødsling, rypa som ypper til bråk og en svinnende rasfare slik at de bratte sidene, som vi har drømt om i hele vinter kan endelig bli prøvd ut.
Vårskiturer har rimeligvis en betydelig bakside, gammel snø inntar mange former før de går tilbake til vann og avbæra.  Først kramsnø siden sløsj så korsnø,  gorrsnø, luggesnø, råttsnø, sørpa osv.
Dagens tur til Andersdaltinden inneholdt mange av vårskiturenes kontraster, sol og varmt i starten, med gorr sny og råtten sny uten feste for våre feller. Fin snø i midten men lenger opp ble det hardt og problemet med fellefeste vendte tilbake. På toppen sola sa takk for følget og det begynte å snø.
Med sola ble slusjen erstattet med kartongskare en av telemarkkjørernes nemesis. Konsekvensene er ofte et ublidt møte med snøen eller enda verre slalåmsvinger. I dag intet unntak det måtte slalåm svinger til for å komme seg ned de to hundre første høydemetrene. Ned over sletta var vi tilbake til slusjen uten nevneverdig lugging ned til veien. Der det bare gjenstod en elvepassering mellom oss og bilen.
Fantastisk tur, takk Roar for følget

Ras på Andersdaltinden, bildet er tatt 12 juni 2005, raset gikk dagen før. Foranledningen var uker med regn og 4-5 grader, når godværet kom løsnet store mengder snø helt oppe under toppen og stoppet ikke før det var nesten ved veien. Rastungen var på høyde med tretoppene. Her hadde det ikke hjulpet med skredesøker og kompisser til å grave deg opp. langt mindre abs sekk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar