søndag 26. februar 2017

TOPPTURER I LYNGEN PÅ SVAKE LAG

Toppturer i Lyngen på svake lag.
Opptakten var meget bra. Lyngen lå badet i 40 cm nysnø, et perfekt utgangspunkt for årets skredworkshop. Men det var et problem, faktisk flere problemer. Meteorologene meldte polart lavtrykk natt til fredag og varsom rapporterte at snøen over 700 moh. hvilte på et lag av kantkornet snø, et såkalt vedvarende svakt lag. Selve jokeren i snødekket. Var det mulig å gjennomføre trygge, lærerike og artige toppturer likevel?
Dette var forutsetningen for fjellsportgruppas. skredworkshop i Lyngen, som jeg hadde ansvaret for sammen med 7 meget dyktige instruktører og aspiranter.
Vi leitet fram topper i Lyngen og Kåfjorden der normalruten var under 30 grader, uten å måtte passere store utløpsområder.

Rundfjellet 768moh

Storhaugen 1142moh

Stalluvarri 1251moh

Lille Galten 827moh

Russelvfjellet 818moh


Alle turene ble gjennomført, riktignok hindret været noen av toppstøtene bla på Stalluvarri. Alle fjellene hadde meget god snø og dermed fin skikjøring, samtidig som de klassiske faretegnene ble observert på flere av fjellene. Ferske skred, skytende sprekker i fokksnøen og drønn i snøen. I snøprofil fant vi vedvarende svake lag ned til 200moh. Til tross for faretegnene kunne vi gjennomføre trygge gode turer. Metoden var: Tur etter evne og forhold, riktige valg av fjell, god turplanlegging, gode sporvalg og disiplinert nedkjøring. Vi håper deltagerne på workshop tar med kunnskap og erfaringer fra helgen og kan forhåpentligvis kan gjøre ennå bedre valg i fremtiden.Lyngsalpene


                           Oppgang til Stalluvarri 1251moh

            Tett og fin skog ved Stallovarre
 Fin opptur på Stallovarre


 Fin nedkjøring i skogen fra Stalluvarri. 30-40 cm fin snøLauvmakken hadde tynnet ut skogen på Stalluvarri
Grinden måtte forseres
                                          Oppgangen til Rundfjellet og Stetinden
                   

                                                 Utsikt over Nord Lenangen fra Galten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar