mandag 14. mai 2012

Telemark Tech System


Er navnet på et nytt bindingskonsept for telemark. Det har vært rykter og bilder av dette på nettet en tid nå, men de færreste hadde vel tro på at denne hybriden/bastard noen gang skulle finne veien fra garasjen til butikken.
Ved første øyekast ser det noe hjemmebygget ut, med lite gjennomført design og tekniske løsninger. En Dynafitt tåbinding kombinert med en enkel fjær/wire løsning rundt hælen. Wiren er festet omentrent ved tåballen.
Tanken har vært forlokkende fristende: Du går opp med Dynafit klypene festet i tåhullene til telemarskoene. Du får nå fordelene ved å løfte skoen nærmest friksjonsfritt fordi du slipper å bøye selve skosålen for hvert trinn. Krefter spart og du har mere å gi på med nedover. Vel oppe har du en tradisjonell telemarkbinding slik at du kan pløye nysnøen slik det har blitt gjort siden Sondres Norheims tid. 
Fantastisk, Men det er et men her. Hvordan blir det å kjøre når festet til skoen er helt fremme på tåspissen og ikke fra tåballen og frem til tåspissen. Er det mulig å kjøre like stødig med dagens breie ski når presspunktet er flyttet fremover og kraftig redusert. Kan det genereres kraft nok ned i skia på et så begrenset område?

Jeg har bare prøvd TTS på gulvet og kunne tydelig registrere hvordan en mindre del av tåballen vippet frem og tilbake mot bindingen. I utgangspunktet bør man være positiv til alle som ønsker å utvikle telemarksporten videre. I dette tilfellet er det selve oppgangen som får en utvikling, den blir energisparende.  Kjøringen kan umulig få en utvikling av å få et endra mindre presspunkt på skia. Kraft forsvinner og du står tilbake med friske bein på toppen som skal styre skiene ned på  en gammel wirebinding med ustabilt tåfeste. Dette er ikke utvikling av telemarkskjøringen, Telemark Tech System er et tilbakeslag for telemarkkjøringen. Som tross alt er selve grunnen til at vi nekter å feste hællen. Kjøp heller randoneutstyr om du synes det er for tungt å gå opp med telemarkbinding. 

Her finner du en video av en noget ustødig skikjører på denne TTS bindingen. 

http://www.youtube.com/watch?v=ZhF5j8L3BTs&feature=player_embedded

2 kommentarer:

 1. Artig kombi menjeg går heller for min "bastard"
  Dvs Voileutgaven av Rottefella super telemark og chillifjærer som kobles på før nedturen.
  "Back to basic" har jeg kjørt på nå i et par mnd og er superfornøyd.Gå inn på "Vi på tur" og ta en titt på "gobindingen".;-))

  SvarSlett
 2. en tvers igjennom klassisk kombinasjon som lever like godt hele veien...
  Fin blogg du har:)

  SvarSlett